Diablo 1

Diablo 1. Bara namnet smakar rått. Man kan ju undra var denna fascination för det mörka och hemska hos spelföretagen kommer ifrån?

Vi har haft Doom, Doom II, Quake, Hexen och nu Diablo 1 som alla har handlat om monster, demoner och i slutändan djävulen själv. Kanske stämmer det att när vi närmar oss sekelskiftet så blir vi mer religiösa och fascinerade av det mystiska? Eller kanske är det så enkelt att monster och demoner är ett tacksamt tema att använda när man gör ett rollspel?

Bakgrundshistorien i Diablo 1 är som vanligt för ett rollspel fylld med monster, magi och hjältar. Kungadömet Khandaras ligger i kaos. Ondskan finns överallt och har störtat landet i inbördeskrig. Du är hjälten som har färdats till ondskans centrum, staden Tristram där du måste möta monster och demoner för att slutligen besegra ondskan själv, Diablo 1.

Diablo 1 är ett Windows 95 spel. CD:n stöder autoplay och startar snällt när du lägger i den in CD-spelaren. Själva installationsprogrammet är bra och låter dig t ex testa din dator så att du kan se att den klarar av kraven. Liksom Red Alert så använder Diablo 1 DirectX 3.0 och det är glädjande att se att du själv kan välja att installera det separat.

Introt till Diablo 1 är mäktigt men kort. Redan i Warcraft II visade Blizzard att man kunde konsten att göra snygga intron och den traditionen har man fört vidare hit. Diablo 1 är en hybrid av ett rollspel och ett äventyrsspel med en släng av action i sig. Det bygger på samma princip som t ex Ultima 8 och använder ett liknande sätt att se på din karaktär, snett uppifrån. Du väljer i spelets början om du vill vara krigare, skurk eller magiker. Varje typ har sina fördelar och nackdelar. I likhet med andra rollspel så har din karaktär ett antal poäng i fyra olika kategorier: styrka, magi, uthållighet och vitalitet. Du har även erfarenhetspoäng som ökar när du tar livet av monster. När du har fått en bestämd mängd poäng flyttas du upp en nivå och får 5 poäng som du fritt kan dela ut på de fyra kategorierna - på så sätt kan du styra din karaktärs utveckling mot t ex styrka eller magi. Till skillnad från rena rollspel så kan du inte välja ras.

Din karaktär har en mängd vapen och trollformler till sin hjälp, varav en hel del magiska. Allt kostar dock pengar som du hittar i grottorna och katakomberna.

Spelet utspelas som tidigare sagts i staden Tristram. Du går omkring och pratar med de olika personer som finns där och efter ett tag så får du ett uppdrag som de vill att du skall utföra, nämligen att ta livet av "Slaktaren". Efter det så rullar uppdragen in tills du slutligen möter djävulen själv, Diablo 1.

Blizzard har lyckats bra med styrningen av din karaktär. Du styr honom/henne genom att peka med muspekaren där du vill att han/hon skall gå. Vill du slåss så klickar du med vänster knapp på målet och vill du använda magi så använder du högerknappen. Överhuvudtaget så verkar Blizzard ha lagt mer vikt på att göra spelet lätt att komma in i än att lägga till massor av knepiga kommandon. Även i gränssnittet har Blizzard strävat mot enkelhet. Alla knappar är föredömligt markerade och när du för muspekaren över en knapp så visas en text som dels kort beskriver knappens funktion och dessutom visas kortkommandot.

Ljudet i Diablo 1 är mycket bra och stämningsfullt. Det är ytterst få spel som jag låter bakgrundsmusiken vara på mer en ett par minuter men i Diablo 1 så fanns det ingen anledning att stänga av den eftersom den passar in så perfekt. När du går runt i Tristram så spelas en mjuk musik med akustisk gitarr och när du går ner i labyrinterna så hör du vindens brus, avlägsen körsång och lite odefinierbara ljud. Mycket mörkt och mycket stämningshöjande. Frågan är om man inte ska släcka alla lampor och skruva upp musiken på max för att få maximal känsla? Ljudet från monsterna och vapenskramlet är inte mycket sämre.

Nå, hur är då grafiken, hör jag många fråga. Grafiken visas i SVGA och figurerna och omgivningen är mycket bra ritade. Själva staden är inte mer än ett ställe att vila upp sig på så det egentliga spelet utspels nere i grottorna. Där är grafiken lika snygg som på ovansidan även om det faktum att vissa väggar är halvtransparenta när du närmar dig dem kan kännas ovant i början. Alla monster är mycket snyggt animerade och det känns verkligen tillfredsställande när skelettens huvud faller av och rullar iväg. Även explosionerna och de olika trollformlerna är snyggt utförda. Varje gång du spelar så ändras layouten i grottan. Till din hjälp har du en auto-map som visar den omedelbara omgivningen.

Minimidatorn för Diablo 1 är en P60 med 8 Mb RAM även om nätverksspel kräver 16 Mb. Grafiken flöt bra på min P150+ och har du bara ett snabbt grafikkort så borde även en P75/P90/P100 klara av det.

Ok, nu har jag överröst Diablo 1 med beröm ett bra tag så nu är det dags att prata om de mindre bra bitarna, även om de inte är så många. Även om grafiken över jord är snygg så känns det som det är en pausnivå. Du kan inte gå speciellt långt utanför stan innan du stoppas och det känns lite instängt.

Svårighetsgraden är hög och samtidigt känns det som om de olika klasserna inte har samma chans. Min trollkarl är nu uppe på nivå 11 och har flera magiska vapen. Ändå har jag mycket svårt mot "Slaktaren" - det första större monster jag måste döda. Jag använder flera av de värsta trollformlerna och ändå vägrar han att dö. Jag provade också att spela med en krigare. Trots att jag inte var uppe på mer än nivå 2 och hade svaga vapen plus en liten sköld, så hade jag inga problem att klå "Slaktaren". Jag saknar dessutom möjligheten att snabbt se hur skadad min fiende är.

Varför finns det dessutom bara en enda position för att spara spel i singel-mode? Detta är ett spel med hög svårighetsgrad så du kommer att få spara och ladda in ofta. Att man inte kan spara i nätverksspel är dessutom lite fånigt - detta innebär att det inte går att vara fyra stycken som spelar igenom hela spelet tillsammans eftersom detta isåfall skulle innebära en långsittning. Nu blir det visserligen roliga partier där man tillsammans går ner i en grotta och tar livet av lite monster, letar upp nya vapen och skaffar sig erfarenhet, men trots allt känns de något torftiga om man jämför med vad som kunde ha varit.

Trots denna kritik så är Diablo 1 ett mycket bra spel. Det har mycket bra grafik och mycket bra ljud. Men det viktigaste är dock att det är väldigt kul. Även när du spelar ensam så finns det en lust att spela vidare, att klå nästa omgångs monster och att äntligen hitta den där magiska staven som dödar allt. Via battle.net blir det bara ännu roligare och där finns redan en marknad där du kan sälja och köpa vapen som du eller andra hittat. Så köp det och kom med i gemenskapen. Du kommer inte att ångra dig. Att jag dessutom inte har haft en enda krasch ännu och inte råkat ut för någon uppenbar bugg ännu är ytterligare en positiv upplevelse. Nä, nu är det dags för SwedBear - The Mage att ge sig ner i katakomberna igen...

Diablo 1 i nätverk

Diablo 1 är ett mycket bra spel när du spelar ensam men det vore inte komplett om det inte gick att spela med andra, mänskliga spelare. Diablo 1 stöder nätverksspel via direkt link, modem, IPX och Internet via battle.net. Tyvärr så krävs det en separat CD för varje person, till skillnad från Warcraft II där 4 personer kunde dela på en CD, i alla former av nätverksspel förutom via battle.net. Vill du spela via battle.net mot en kompis så går det att skapa en speciell shareware-kopia från din CD som andra kan använda. Tyvärr kan han däremot inte spela mot någon som har fullversionen utan bara mot andra med samma version, varför denna funktion är ganska meningslös. Den shareware-version som ligger på Internet låter dig dessutom utföra ett uppdrag, något som denna version inte tillåter. Battle.net är dock en mycket bra uppfinning. För att använda den krävs att du har en 32-bitars TCP/IP-uppkoppling. När du väljer att spela via battle.net så kopplar Diablo 1 upp dig mot servern. När du väl har anslutit dig till servern så kommer du automatiskt in i en kanal för Diablo 1. Där kan du antingen prata med andra spelare, starta ett nytt spel eller ansluta dig till ett pågående spel. Varje gång ett spel startas så börjar du från början, det går inte att spara spel i nätverk. Din karaktär sparas däremot kontinuerligt på hårddisken så du kan föra honom/henne vidare till nästa gång. Du kan dock inte använda en karaktär från singelspel i nätverk eller vice versa. Även om det tyvärr alltid kommer finnas en fördröjning (lag) över internet så fungerar battle.net bra. Jag har spelat flera omgångar med folk från hela världen utan att det har varit ryckigt eller liknande. Mycket bra jobb, Blizzard!

PC GAMERS BETYG 91%

Diablo 1 är ett mycket bra spel, med bra grafik och ljud. Köp det. Du kommer inte att ångra dig.

Av BJÖRN TIDAL

(Ur PC Gamer nr 4 1997)